Milujeme mák, který je velkým zdrojem vápníku a když k tomu přidáte ještě tvaroh, vznikne Vám famózní, nadýchaná maková bábovka s tvarohem a povidly, kterou nemůžete nechat bez povšimnutí.
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 200 g oleje
- 150 g mletého máku
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 1 vanilinvý cukr
- 1 prášek do pečiva
- 200 g polohrubé mouky
- povidla
Žloutky ušleháme s cukry do pěny, přidáme tvaroh, dále za stálého šlehání přiléváme olej, potom zašleháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ušleháme sníh z bílků se špetkou soli a lehce vmícháme do těsta.
Formu vymažeme a vysypeme moukou a vlijeme cca 1/2 těsta.
Přidáme několik lžiček povidel, podle toho jak máme rádi a dolijeme zbytek těsta.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi hodinu na 170 stupňů. Bábovku vyklopme a jemně pocukrujeme.
Dobrou chuť 🙂
Je skvělá, děkuji 🙂
Je skvělá, dlouho vláčná a ta povidla se skvěle hodí k máku.
Hledala jsem, hledala, jak dostat do deti mak, az jsem konecne nasla! Je fantasticka!!! Nevysusena, stavnata, ale ne nijak moc vlhka, i 3dny je jak cerstva(kdyz teda vydrzi;) a hlavne chutove bajecna! Idealni zdravejsi svacinka pro deti. Ubrala jsem cukr, dala javorovy sirup, ze 2/3 jsem nahradila mouku spaldovou celozrnnou… uz sirim v rodine a po kamaradkach a vsichni chvali… dekuji za mňam recept!
Tak to mě moc těší a moc děkuji za tip na zdravější verzi 😉