Dezerty

Vánoční perníčky

Tak jelikož se mi termín porodu nezadržitelně blíží, advent klepe na dveře a já chci mít napečeno alespoň jedno až tři druhy domácího cukroví, rozhodla jsem se upéct perníčky, které prostě milujeme. Sice si nejsem jistá zda je stihneme nazdobit, ale to už není až tolik důležité. Uvidíme,co nám víkend přinese :-).

Mám od své maminky úplně ten nejlepší recept, perníčky jsou za pár dní měkké a lahodné, tak se s Vámi o něj podělím.

Upozornění: Pokud nemáte děti nebo nejste milovníky perníků jako my, tak všechny ingredience vydělte dvěma,… bude stačit poloviční dávka.

Co budeme potřebovat:

  •  420 g moučkového cukru
  • 4 vejce

Ušleháme do pěny a dále přidáváme:

  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 140 g medu
  • 1 lžička sody
  • hrst ořechů (nejsou povinné)

Vše smícháme a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout (klidně můžeme nechat i přes noc).

Do takto připraveného a „odpočinutého“ těsta přidáme:

  • cca 3/4 kg hladké mouky

Těsto by se nemělo lepit na prsty, ale zároveň by nemělo být moc tvrdé, aby nám zůstalo hezky vláčné.  Další hladkou mouku budeme potřebovat pod těsto na vál. Vyválíme placku cca 0,3 mm vysokou, z které budeme následně vykrajovat připravené tvary.

Vykrojíme  si tvary, které se nám líbí a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly perníčky krásně lesklé.Vložíme do trouby na cca 180 stupňů dokud nám perníčky krásně nezezlátnou.

Děláme tak dlouho, dokud máme těsto 🙂

Poleva na perníčky

Pro ty, kteří chtějí hned pokračovat a zdobit, přikládám recept na jednoduchou polevu.

Co budeme potřebovat

  • 2 bílky
  • 140 g moučkového cukru
  • citronová šťáva
  • potravinářské barvivo (pokud chcete barevné perníčky)

Moučkový cukr s bílky ušleháme nad parou, aby se nám hmota krásně spojila a zhoustla. Přidáme pár kapek citronu pro lesk a šleháme ruční metličkou dokud není hmota dostatečně tuhá.

Do bílé hmoty můžeme přidávat potravinářské barvivo, které už jen rozmícháme v mističkách.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *